TERUGKIJKEN: Alexander Pechtold: "Zeeland zou één gemeente kunnen worden"

TERUGKIJKEN: Alexander Pechtold: "Zeeland zou één gemeente kunnen worden"

MIDDELBURG – Alexander Pechtold, lijsttrekker van D66, werd woensdagochtend in Middelburg geïnterviewd door de PZC en Omroep Zeeland. De lijsttrekker gaf daarin zijn visie op Zeeuwse (politieke) onderwerpen.
Bereikbaarheid
Zeeland wordt onder het kopje ‘bereikbaarheid’niet genoemd in het D66-verkiezingsprogramma. “Het nachtnet van de NS naar Zeeland laten leiden is niet rendabel”, verdedigt Pechtold dat. “Niet zo Calimero. Ik wil elke stem binnenhalen, maar ik ga niet lopen liegen. Met een nachtnet in Zeeland geef je geld weg dat je had kunnen uitgeven aan andere, belangrijkere dingen”.  Het terugbrengen van een volwaardige intercity in Zeeland vindt hij wel een goed plan. “Al is dat natuurlijk aan de NS. Maar de minister mag er best een beetje druk achter zetten”.
Cultuur
D66 wil een evenwichtige spreiding van culturele voorzieningen. Het eerste kabinet Rutte heeft volgens Pechtold ‘niet bezuinigd op, maar afgerekend met’ cultuur. D66 zit echter niet te wachten op eenheidsworst overal in het land. Voor Zeeland denkt Pechtold vooral aan festivals. Een rijksbudget voor festivals in Zeeland ziet hij wel zitten. Juist de grote festivals verdienen steun van de overheid, omdat juist die te maken krijgen met peperdure risico, meent Pechtold.
Onderwijs
D66 ijvert voor brede buurtscholen: het samenbrengen van zaken als scholen, bibliotheken, kinderopvang, et cetera. Pechtold ziet daar kansen. “Zoek naar oplossingen waardoor je publieke functies – die hartstikke duur zijn – rendabeler kan maken, waardoor ze kwalitatief beter kunnen zijn”.
Overheid
D66 wil een gekozen burgemeester en Commissaris van de Koning. Betrokkenheid van het volk bij die functies komt volgens Pechtold vanzelf als de functies verkiesbaar wordt gemaakt, omdat het functies zijn met veel politieke invloed. Gemeenschappelijke regelingen tussen gemeentes vindt Pechtold een slechte zaak: die zijn voor de gemeenteraad en de burger lastig te controleren.
Als gemeentes te klein zijn om zichzelf te bedruipen, moeten ze samengaan, vindt Pechtold. Grotere gemeentes hebben veel voordelen, meent Pechtold. En als de bevolking die voordelen niet ziet? “Dan zal ik ze erop wijzen!”. Zeeland zou wat dat betreft volgens Pechtold misschien maar het beste één gemeente kunnen zijn. Voor Flevoland heeft hij overigens dezelfde toekomst in gedachten. De burger merkt daar
maar weinig van, want die heeft toch weinig contact met de overheid – maar al die organisaties kosten wel allemaal geld, beargumenteert Pechtold.
Kust
Er is een minister van mileu nodig om de zeespiegelstijging het hoofd te bieden. We moeten sneller overgaan van fossiele brandstof op schone energie, vindt Pechtold. Zeeland heeft daarin een voorbeeldrol, meent hij. Hij verwijst naar het succes van windenergie en de verlieslijdende kerncentrale. Zo kan de mens invloed hebben op het klimaat, wat de zeespiegelstijging zou kunnen remmen.
Kustbebouwing is D66 een doorn in het oog. “Je verpest Zeeland er voor eeuwig mee”. Dat weegt niet op tegen eventuele banen die bebouwing zou kunnen opleveren. Brouwerseiland noemt hij ‘een idioot plan’. “Er is hier ruimte genoeg om verstandige dingen te doen.” Overgaan op massatoerisme levert Zeeland niet méér op, voorspelt hij. Brouwerseiland is nog tegen te houden, meent hij, omdat nog niet alle vergunningen verleend zijn. “Dus houdt je poot stijf.”
Krimp
D66 wil investeren in sectoren waar Nederland een voorsprong heeft. Wordt de achterstand van krimpregio’s als Zeeland daarmee niet groter? Nee, meent Pechtold. Wat gaat hij doen voor het platteland? Hij denkt bijvoorbeeld aan een basisbedrag per leerling voor scholen. Dat basisbedrag zou voor krimpregio’s groter kunnen zijn. Elk dorp een school vindt hij echter onzin. In Zeeland zijn veel voorzieningen verdwenen. Pechtold ziet kansen in specialisering. Dat kan de regio aantrekkelijk maken. Voor Zeeland ziet Pechtold – naast toerisme – zo bijvoorbeeld kansen voor zorgtoerisme. Hij verwijst ook naar het betacollege, dat studenten zou kunnen trekken.
D66 pleitte bij de vorige verkiezingen nog voor een minister van Krimp. Die staat nu niet meer in het programma, maar is nog wel altijd een wens van de partij, geeft Pechtold aan. Zeeland moet vooral zorgen dat het aantrekkelijk wordt voor jongeren om te blijven. Punten als het onderwijs aantrekkelijk houden en het  openbaar vervoer op peil houden zijn zaken die daar aan bij zouden kunnen dragen.
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Zeeland kan beter, vindt Pechtold. Je moet minimaal ieder uur ergens vandaan kunnen vertrekken naar je bestemming, vindt hij. Dat mag best onrendabel zijn, dat is de taak van de overheid, meent hij. Hij signaleert wel dat mensen in dunbevolkte gebieden wel al sneller zelf voor de auto kiezen, met lege bussen als gevolg. Alternatieve oplossingen zouden volgens Pechtold dus wenselijk zijn.
via: PZC
(via jacques legrand)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.