Werkgroep Gewasdiversificatie op cruciaal punt!

Werkgroep Gewasdiversificatie op cruciaal punt!

Sinds 2017 is NEW BABYLON 3 actief betrokken bij de discussies over gewasdiversificaties. Op dit moment zijn we bezig met de kroon te zetten op al het ontwikkelingswerk met het graangewas Sorghum dat door Walter de Milliano en zijn team wordt uitgevoerd.

Werkgroep Gewasdiversificatie op cruciaal puntDit heeft geleid tot de Europese registratie van twee Sorghumrassen e.g.: Dusormil HD7 en Dusormil HD19. Bovendien is het ras Dusormil HD100 nu verkoopbaar onder keuring labels van de NAK. Al deze rassen zijn klaar voor de oogst op de proefvelden. De verwachting is dat voor al deze drie rassen de kwaliteit en de kiemkracht ruim voldoende zal zijn. Dit betekent dat later dit jaar voorraden voor zaaizaad in ruime mate voorhanden zullen zijn. De planning voor de verkoop is in voorbereiding. Gedurende de afgelopen jaren zijn reeds beperkte hoeveelheden zaaizaden geleverd aan klanten in o.a. Nederland, Frankrijk, Denemarken, België, Italië en Kroatië.

NEW BABYLON 3 heeft in de afgelopen jaren een aanzienlijke financiële bijdrage geleverd aan ontwikkelingswerk voor deze zaden. Dit zal mogelijk worden voortgezet op de verschillende proefvelden.

New Babylon 3 werkgroep SorghumDe Dusormil Sorghumrassen worden door wetenschappelijke instituten en door gebruikers op de proefvelden geroemd voor hun kwaliteit, vroege rijpheid en oogst mogelijkheden en om hun vele bijproducten die ingezet kunnen worden in de circulaire economie. Op dit moment zijn ervaringsgegevens uit de veevoederindustrie, meelproductie voor de humane voedselindustrieproductie, productie van biogassen en sappen voor frisdranken, alcoholische dranken, etc. ruim voorhanden. Verder wordt gewerkt aan de introductie van Sorghum als vezelproduct voor de bouw.

De Dusormil Sorghumrassen zijn ook geschikt als natuurlijke grondversterking en bestrijding van specifieke plant parasitaire aaltjes door het zaaien na de oogst van andere gewassen. Nu chemische gasvormende producten om aaltjes te bestrijden niet meer gebruikt worden zou een natuurlijk product nuttig zijn. Eerdere proeven toonden reductie van aaltjes als de sorghum ondergeploegd werd na 85 dagen. Bij aanwezigheid van projectgelden in 2023 zullen proeven en metingen gedaan worden om dit verder uit te werken tot een praktische behandeling.

De Dusormil sorghumrassen krijgen voldoende stikstof bemesting uit giermest voor het zaaien. Maar aanvullende stikstoftoevoeging is vaak niet nodig. Verder zijn vrijwel Sorghumvelden in seizoen 2022, ondanks de extreme droogte, zonder aanvullende irrigatie tot bloei gekomen en lijken goed te gaan afrijpen.

De verwachtingen bij NEW BABYLON 3 en Walter de Milliano voor de komende jaren zijn hoog gespannen!

Jacques le Grand, September 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.